Fræser der laver stierne i Samsø Labyrinten.
Tilbage

Historien bag Samsø Labyrinten

"Kunne det ikke være sjovt at lave en stor labyrint i den gamle juletræsskov?"

Ideen til Samsø Labyrinten var opstået!

Arealet havde været forpagtet ud til en juletræsdyrker siden 1982. I årenes løb er der fældet mange juletræer, og genvækst fra stubbene betød, at beplantningen efterhånden var blevet så tæt at man skulle mase sig igennem, når man gik en tur i skoven.

Da kontrakten med forpagteren udløb i 1997, stod vi med med en 6 ha stor uigennemtrængelig bevoksning af Nordmannsgran, hvis kvalitet var for dårlig til juletræer. Vi kunne vælge at fjerne alle træerne og omdanne arealet til en kornmark - eller vi kunne prøve at skabe et sted, hvor folk kunne få en god oplevelse. Vi valgte det sidste.

Stor træfræser - traktor - der fjerner træer i Samsø Labyrinten.

Vi hyrede en entreprenør, der med en stor træfræser kørte gennem skoven i et bestemt mønster, og fjernede alle træer på sin vej.

Træflisen fræses i Labyrinten

Træflisen blev herefter fræset ned i jorden, og stierne kunne, efter et større oprydningsarbejde, sås til med græs.


Enhver labyrint skal have et mål, man kan gå efter. Samsø Labyrintens centrum, kaldet Hjertet eller Templet, blev anlagt dybt inde i bevoksningen. Det blev udsmykket af kunstneren Henrik Wessel Fyhn, der også har lavet en række træskulpturer til stedet.

Flytning af træskulptur.

For at skabe mere natur i området, er der lagt store sten langs stierne og indplantet en lang række træer og buske.

Endelig blev der opsat nummerskilte i alle T-kryds, bygget en kiosk samt anlagt opholdsareal og P-pladser.

Under planlægningen af Samsø Labyrinten fandt vi ud af, at den ville blive større end andre Labyrinter. Efter et nøjere opmålingsprogram blev Labyrinten i 2001 godkendt af Guinness World Records ® som verdens største permanente labyrint, og har siden været omtalt i Guinnessbogen, bl.a. i den danske udgave 2001 og jubilæumsudgaven i 2005.

Samsø Labyrinten blev indviet 6.maj 2000. Mange var mødt op på den solrige dag for at prøve en tur. Forud for åbningen viste pressen stor interesse for projektet, bl.a. bragte TV2-nyhederne et længere indslag om Labyrinten. På siden Skrevet om Labyrinten kan du læse mere om presseomtalen.

Indvielse af Samsø Labyrinten i 2000

Over 500 mennesker deltog i indvielsen af Samsø Labyrinten en smuk majdag i 2000.

Karen Poulsen og Erik Poulsen har anlagt Samsø Labyrinten

Folkene bag Samsø Labyrinten Karen og Erik Poulsen.

Karen er fra Vestjylland og har i en årrække været ansat på Vestkraft som informationsmedarbejder. Flyttede til Samsø i 1995, hvor hun åbnede et galleri med egne billeder i Nordby.

Erik er født på Samsø og uddannet cand. scient. i biologi. Har arbejdet på Samsø Naturskole og som amtsbiolog i Sønderjyllands amt.

Parret bor i Eriks slægtsgård, hvor en del af det tilhørende jordareal er anvendt til Samsø Labyrinten.


Samsø Labyrinten fyldte 10 år i 2010

Samsø Labyrinten slog portene op første gang den 6. maj 2000. Siden har mere end 200.000 gæster besøgt den store labyrint.
Læs mere om jubilæet her.Lige efter etableringen af Samsø Labyrinten var træerne små og stierne brede.

Da Labyrinten blev etableret var træerne mindre og stierne dermed noget bredere end de er idag.

Samsø Labyrinten © 2020 kontakt@samsolabyrinten.com 2427 3717